هود آزمایشگاهی
یکی از تجهیزات مهمی که در آزمایشگاه مورد استفاده قرار می گیرد، هود است. به دلیل وجود گازهای پر خطر حین انجام آزمایش ها و فرآیندهای شیمایی در یک فضای بسته و اهمیت رعایت ایمنی کارکنان و تکنسین ها در آزمایشگاه های پزشکی، صنعتی و پژوهشی استفاده از هود آزمایشگاهی اهمیت بسیاری دارد. با تعبیه فن و فیلتر در هودهای آزمایشگاهی، بخار مضر و سمی حاصل از فرآیندهای شیمیایی که برای سلامت کاکنان مضر است از محیط کار خارج می شود. همچنین این مواد می توانند باعت ایجاد آتش سوزی و انفجار شوند که اهمیت وجود این وسیله را در آزمایشگاه دو چندان می کند. بنابراین وجود هودهای آزمایشگاهی در محیط های صنعتی در جهت ایجاد تهویه مناسب برای محیط کار از مهمترین ضرورت های هر محیط صنعتی و آزمایشگاهی است.
کاربردهای هود آزمایشگاهی
- جلوگیری از ایجاد فساد در محصول یا نمونه آزمایشگاهی
- حفاظت از تجزیه شدن نمونه های آزمایشگاهی و قرارگیری آن ها در معرض هوای محیط
- حفاظت از محیط آزمایشگاه در برابر آلودگی های شیمایی یا باکتری ها و سموم معلق در محیط
- حفاظت از کارکنان در برابر مواد شیمایی و بخارات سمی و آلوده ناشی از آزمایش
- منتقل کردن هوای آلوده از محیط آزمایشگاه به بیرون توسط فن های سانتریفیوژی هود آزمایشگاهی
نحوه عملکرد هود آزمایشگاهی
هود آزمایشگاهی در جهت تهویه هوای محیط و پاک نمودن آن از هرگونه بخارات و هوای آلوده به کار برده می شود. این وسیله مستقیما با کمک سیستم تخلیه مرکزی و یا یک مجرای اختصاصی، تمامی ذرات معلق آلوده و دودهای خطرناک موجود در فضا را به خارج از محیط منتقل می کند و به این ترتیب در سلامت کارمندان نقش مهمی دارد.
نکات مهم جهت استفاده از هودهای آزمایشگاهی
- به تمامی دستورالعمل ها و استانداردهای ایمنی در هنگام کار با هود آزمایشگاهی توجه کنید.
- نگهداری هرگونه حلال و مواد آزمایشگاهی فرار در قسمت زیرین هود جدا خودداری نمایید.
- توجه کنید استفاده از هودهای آزمایشگاهی در محیط هایی که بر روی مواد قابل تجزیه و یا رادیواکتیو آزمایش می کنند، توصیه نمی شود.
انواع هود آزمایشگاهی بر اساس فعالیت
- هود مخصوص استفاده در محیط های دارای مواد شیمیایی و رادیونوکلئوتید
- هود مخصوص استفاده در محیط های دارای مواد عفونی
- هود برای محافظت از کارکنان در محیط های بیولوژیکی
انواع هود مورد استفاده در آزمایشگاه
هود شیمیایی آزمایشگاهی
از متداول ترین هود هایی که در محیط آزمایشگاهی مورد استفاده قرار می گیرد، هود شیمایی (fume hood) است. هدف استفاده از هود شیمیایی انتقال بخارات سمی ناشی از مواد شیمایی از محیط داخل آزمایشگاه به محیط خارجی است. استفاده از این نوع از هود آزمایشگاهی باعث جلوگیری از آتش سوزی های احتمالی که در اثر استفاده از مواد شیمیایی ممکن است به وجود بیاید، می شود.
از انواع هود شیمیایی می توان به دو مدل کانالدار (Ducted) و بی کانال (Ductless) اشاره کرد. البته در اکثر آزمایشگاه ها از انواع مدل های هودهای تک جداره و دو جداره کانال دار استفاده می شود. متریال استفاده شده در این هود ها اغلب MDF، فلز و استیل هستند.
در ادامه دو نوع از پرکاربردترین و پرفروش ترین هودهای شیمیایی شرکت کاوش طب آینده نگر را مشاهده خواهید کرد.
هود میکروبی
هود میکروبی که با نام هود لامینار نیز شناخته می شود، از انواع هود آزمایشگاهی هستند که در محیط های میکروبیولوژی استفاده می شوند. استفاده از هود لامینار باعث ایجاد محیط مناسب برای کشت سلول وبافت می شود. وجود هود لامینار برای محافظت از تکنسین های آزمایشگاه در برابر میكروارگانیسمهای خطرناك ضرروری است. جلوگیری از خطرات میكروبی و بیولوژیكی مانند بیوالكتریك، بیوشیمی، بیومواد در محیط های آزمایشگاهی بسیار مهم است، از این رو استفاده از هودهای میکروبی از اهمیت بالایی برخوردار است.
در ادامه دو نوع از پرکاربردترین و پرفروش ترین هودهای میکروبی شرکت کاوش طب آینده نگر را مشاهده خواهید کرد.
هود کانوپی
از دیگر هودهای استفاده شده در آزمایشگاه ها هود های کانوپی هستند. این هود ها در در دیوار یا سقف آزمایشگاه نصب شده و بخارات خورنده، بد بو و مضر ناشی از عملیات را به محیط بیرون منتقل می کند. البته باید توجه داشت در هود های کانوپی فن کانوپی بر روی هود قرار نگرفته است و این فن در محیط بیرونی (خارج از آزمایشگاه) نصب خواهد شد.
هود بازویی
تا اینجا تمام هود هایی که معرفی کردیم از انواع ثابت بوده اند. هود بازویی یا مفصلی از انواع متحرک هود آزمایشگاهی هستند. هود بازویی قابل جابجایی تا متراژ معینی در آزمایشگاه است. انعطاف پذیری بالا و مکش آنی آلودگی از مهمترین مزایای این هود است.