02165536644

info@kavoshtebco.ir​

اشتراک گذاری

بررسی مهمترین مزایای فتوبیوراکتور جهت تولید میکروجلبک

به طور قطع با بیوراکتور یا همان راکتور شیمیایی آشنا هستید. از بایوراکتورها برای انجام واکنش های شیمیایی استفاده می شوند. اما فتوبیوراکتور چیست و چه تفاوتی با بیوراکتور ها دارد. در واقع از فتو بایوراکتور ها در حوزه زیست فناوری استفاده می شود. از این وسیله به منظور تولید ریزجلبک استفاده می شود. ویژگی منحصر به فرد این فناوری استفاده از نور برای کشت میکروارگانیزم های فتوسنتز کننده مانند میکروجلبک ها است.

فتوبیوراکتور

اهمیت تولید میکرو جلبک ها

کاربرد میکروجلبک ها چیست؟ دلیل اهمیت تولید این ماده چیست و چرا این ماده به این میزان با ارزش است؟ میکرو جلبک ها به آن دلیل اهمیت زیادی دارند زیرا برای تولید سوخت های زیستی استفاده می شوند. استفاده از این ماده در تولید غذا، مواد آرایشی و بهداشتی و مواد دارویی اهمیت آن را دو چندان کرده است.

باید بدانید که که میکروجلبک ها منبع غنی استخراج اسید چرب و آنتی اکسیدان است. از این مواد به عنوان افزودنی در صنایع غذایی و دارویی استفاده می شود. ماده آگار نیز که در صنایع غذایی استفاده فراوانی دارد از از جلبک به دست می آید. حتی این ماده به میزان بالایی سرشار از منبع غذایی است که در بعضی از کشور ها به عنوان مکمل غذایی نیز استفاده می شود. تمام ویتامین های خانواده B، اسید آمینه های اساسی که بدن انسان قادر به تامین آن نیست و پروتین ها در این ماده به میزان بالایی وجود دارد. با توجه به بحران کمبود آب در کشور پرورش این ماده با توجه به نیاز به مصرف بسیار کم آب صرفه اقتصادی بالایی دارد و باعث جلوگیری از خروج ارز از کشور خواهد شد.

مهمترین ویژگی های فتوبیوراکتور ها

تولید ریزجلبک ها در محیط های مختلفی صورت می گیرد. از انواع محیط هایی که این ماده قابلیت پرورش در آن را دارد استخرهای روباز، فتوبیوراکتورهای لوله ای، فتوبیوراکتورهای صفحه تخت است. بیوراکتورهای زیستی می تواند در مدل های افقی، عمودی و زاویه ای طراحی شوند. از مزایای طراحی متنوع این دستگاه نیاز به کمترین فضا برای کشت محصول خواهد بود.

کشت جلبک ها در این وسیله تحت شرایط کنترل شده صورت میگیرد. برای کشت جلبک در فتوبایوراکتورها وجود نور از اهمیت بالایی برخوردار است. شدت نور در محیط کشت رابطه مستقیم با میزان تولید این ماده دارد. در واقع هر چه سطح بیشتری در معرض نور قرار داشته باشد حجم تولید بیشتر خواهد شد.

در فتوبیوراکتور ها دیگر پارامترها مانند انتقال گاز و درجه حرارت نیز به خوبی کنترل می شوند. همچنین می توان از ورود آلاینده ها و ذرات خارجی حفاظت کرد. دیگر پارامترهای که برای کشت در این دستگاه کنترل می شوند میزان دی اکسید کربن، آب، دما، نور، سطح اسیدیته و … است.

انواع فتوبیوراکتور ها

فتوبیوراکتور لوله اي

از پرکاربردترین انواع فتوبایوراکتورها نوع لوله ای آن می باشد. این فتوبیوراکتور ها از جنس پلاستیک یا شیشه اي می باشد. کشت جلبک در این نوع به وسیله ي پمپ یا سیستمهاي فشار هوایی که درون لوله ها در جریانند صورت میگیرد. این فتوبیوراکتور به شکلهاي افقی مارپیچی، عمودي، نزدیک افقی، مخروطی و شیبدار ساخته شده اند.

تعبیه پمپ هوا در سیستم فتوبایوراکتورهای لوله ای موجب هوادهی لوله ها و جلوگیری از رسوب سلول های جلبک می شود. در نتیجه مواد مغذی در محیط کشت جریان خواهد داشت.

مهمترین مزیت این دستگاه جذب بالای نور است. از معایب این سیستم نیز می توان به تجمع اکسیژن، ته نشیشنی و چسبندگی جلبک ها به لوله ها اشاره کرد. تجمع اکسیژن حاصل از فتوسنتز جلبک می تواند منجر به ایجاد تنفس نوري و کاهش تولید شود.

فتوبیوراکتور صفحه صاف

نوع دیگر فتوبیوراکتورها نوع صفحه صاف است. ویژگی این نوع جذب بالای نور به واسط داشتن سطح گسترده است. این فتوبایوراکتور از دو صفحه مسطح شفاف تشکیل شده است. در صورت استفاده از این نوع باید بدانید تجمع اکسیژن محلول بسیار پایین است.

فتوبیوراکتور آکاردئونی

مهم ترین مزیت این دستگاه مقیاس کشت می باشد به صورتی که با محدودیت فضا امکان استفاده از ارتفاع جهت کشت وجود دارد. همچنین نوع کشت در این نوع فتوبیوراکتورها به صورت Close و Aseptic بوده و خطر آلودگی برای فرآورده های دارویی به شدت کاهش می یابد. کشت جلبک در بگ هایی نایلونی با حجم 120 لیتر و در ارتفاع 3.70 متر انجام می شود که جذب بالای نور، امکان تولید seed در این بگ ها را نیز به وجود آورده است.

دیگر مقالات کاوش طب آینده نگر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره آنلاین کاوش طب
ارسال